U subotu 8. srpnja na plaži Puntižela u Puli 108 građana pristupilo je besplatnom dermatološkom pregledu koji je dm organizirao u sklopu inicijative „Zaštiti se… i uživaj na suncu“ čiji je cilj educirati što veći broj ljudi o zaštiti od UV zračenja te ih potaknuti na preventivne preglede kože. Dr. med. Valentina Saint Georges i dr. med. Vesna Švajnović Hrelja metodom dermoskopije pregledavale su madeže i promjene na koži te su 29 posjetitelja kupališta uputile na daljnje pretrage od čega 17 zbog atipičnih madeža, petoro zbog keratoza, tri osobe zbog sumnje na bazaliom, a četvero zbog sumnje na melanom.

Nedovoljna zaštita kože može dovesti do pojave neželjenih kožnih reakcija kao što su povećan rizik od opeklina, preuranjeno starenje kože, diskoloracija poput sunčevih pjegica i hiperpigmentacije kože te povećan rizik od karcinoma kože“, upozorila je dr. med. Valentina Saint Georges.

U slučajevima kada dođe do naglih promjena boje ili veličine postojećeg madeža te promjena na koži koja je primjerice postala tamna i drugačija od prirodne boje kože potrebno se javiti liječniku“, savjetuje dr. med. Vesna Švajnović Hrelja

Uz negativne učinke sunca, nužno je uzeti u obzir i njegov pozitivan utjecaj na raspoloženje kao i njegovu ulogu u sintezi vitamina D koji je važan za zdravlje kostiju. Zbog toga dermatolozi savjetuju odgovorno izlaganje suncu, što podrazumijeva izbjegavanje izravnog izlaganja suncu, pogotovo kada je ono najintenzivnije, te odabir kreme sa zaštitnim faktorom koja je prilagođena tipu, dobi i stanju kože. Kremu sa zaštitnim faktorom nužno je redovito nanositi tijekom dana, a kožu dodatno zaštititi nošenjem lagane odjeće i šešira sa širokim obodom.

dm već dugi niz godina radi na osvještavanju javnosti o važnosti brige o zdravlju te o ključnoj ulozi preventivnih pregleda, što je cilj inicijative „Zaštiti se…i uživaj na suncu“ u sklopu koje su već održani besplatni dermatološki pregledi i savjetovanja u Zagrebu, Slavonskom Brodu i Puli. Ponosni smo na odaziv građana koji su danas na Puntiželi donijeli dobru odluku za svoje zdravlje te vjerujemo da će se građani u Karlovcu, Crikvenici, Zadru, Šibeniku i Makarskoj odazvati našem pozivu da zaštite zdravlje kože, kao što su to napravili posjetitelji Puntižele“, istaknuo je Ivan Horvat, menadžer marketinga i odnosa s javnošću u dm-u.

Raspored održavanja besplatnih dermatoloških pregleda

Dm od 2011. godine provodi inicijativu usmjerenu na osvještavanje građana o važnosti zaštite od UV zračenja. Preventivnim pregledima organiziranim u sklopu inicijative do sada je pristupilo više od 13.100 građana, a njihovu važnost potvrđuje podatak da su svake godine dermatolozi u prosjeku oko 10 posto pregledanih uputili na daljnje preglede.

Više informacija o inicijativi „Zaštiti se…i uživaj na suncu“ kao i detaljan raspored održavanja besplatnih dermatoloških pregleda možete pronaći na internetskoj stranici www. dm.hr.

Facebook Komentari