Demokratski sustav je u stanju propadanja u gotovo pola zemalja svijeta, upozorava se u godišnjem izvješću IDEA-e objavljenom u četvrtak, u kojemu se ističe da je 2022. bila šesta godina “demokratske recesije” u svijetu.

“Ovo je šesta godina zaredom da veći broj demokracija nazaduje nego što napreduje”, rekao je za AFP Michael Runey, koautor izvješća IDEA Internationala, međunarodnog instituta za demokraciju i izbornu pomoć.

Dodaje se kako je ovo najdulja “demokratska recesija” koju je ova organizacija zabilježila otkad je 1975. počela prikupljati podatke o stanju demokracije u svijetu.

Institut, koji prati većinu zemalja svijeta, u sastavljanju izvješća se koristio demokratskim pokazateljima kao što su građanske slobode, neovisnost sudstva i politička zastupljenost.

Stanje demokracije u Europi

Iako je Europa i dalje regija s najjačim rezultatima u GSoD indeksima, došlo je do zabrinjavajućeg pogoršanja u nekim od dugotrajno uspješnih regija u posljednjih pet godina. Više o istraživanju pogledajte na linku.

https://www.idea.int/gsod/2023/chapters/europe/

Kako se navodi u izvješću, “temelji demokracije se urušavaju u cijelom svijetu” a problemi idu “od izbornih nepravilnosti do ograničenja prava”.

Od 173 promatrane zemlje, 85 je imalo loš rezultat u vezi s barem “jednim glavnim pokazateljem demokratskog napretka u zadnjih pet godina”.

U izvješću se upozorava na “znatan pad” standarda u vezi s izborima i s radom parlamenata, ali i s načelom vladavine prava, pa tako i neovisnosti sudstva.

“Vidimo i nazadovanje u povijesno uspješnim demokracijama u Europi, Sjevernoj Americi i Aziji”, ističe Michael Runey.

 

Facebook Komentari