Žminjska tvrtka Kapitel izvođača je radova konstruktivne sanacije zvonika župne crkve sv. Roka u Galižani. Rok izvođenja radova je 6 mjeseci.

Uvođenjem Kapitelja u posao krenula je dugo očekivana rekonstrukciju oštećenog zvonika iz 17. stoljeća, a završetak obnove trebala bi označiti crkvena zvona koja su u Galižani dugi niz godina šutjela zbog vibracija i izrazito narušene statike tornja.

U ovom tjednu predviđene su pripremne aktivnosti oko uređenja gradilišta, a sam početak izvođenja radova planiran je za 23. listopada 2023. godine. Bitan dio priprema odnosi se na postavljanje visoke skele, čije će montiranje, s obzirom na zahtjevnost situacije, promet, blizinu stambenih objekata i vremenske prilike trajati dva do tri tjedna. Tijekom radova promet uz zvonik odvijat će se uz privremenu regulaciju.

Sanacija počinje od vanjskog dijela zvonika, od vrha prema dolje, a za kišnih dana radovi će se izvoditi u unutrašnjosti te vremenske prilike ne bi smjele utjecati na dinamiku. Svi radovi izvodit će se pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Puli. Stručni nadzor povjeren je društvima TGI d.o.o. Pula i Uredu ovlaštenog inženjera elektrotehnike Željka Tomljenovića, dok uslugu vođenja projekta pruža društvo Pontifex d.o.o. Pula.

Vrijednost ugovorenih građevinskih i električarskih radova iznosi 294.737,30 eura bez PDV-a. Projekt sufinancira Ministarstvo kulture i medija kroz Program zaštite kulturnih dobara za 2023. godinu, dok se većina sredstava osigurava iz Proračuna Grada Vodnjan-Dignano za ovu te sljedeću godinu.

Mole se građani i sudionici u prometu na strpljenje te da poštuju privremene prometne propise u zoni radova.

Facebook Komentari