U petak, 17. ožujka 2023. godine u 14,00 sati Grad Pula će svečano otvoriti Park Anne Frank na pulskoj Punti

Svečanoj manifestaciji pridružit će se obitelj pokojne Anice Kovačić iz Slovenije, koja je poznavala Annu Frank i provela s njom posljednje dane u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen, te brojni uzvanici koji će uveličati otvorenje parka, nazvanog po najpoznatijoj kroničarki strahota Drugoga svjetskog rata.

Nakon prošlogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja, Grad Pula pokrenuo je inicijativu da se zelena površina na pulskoj Punti, imenuje po djevojčici Anni Frank, jednoj od najpoznatijih židovskih žrtava holokausta.

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić, kao ravnatelj Gimnazije, 2018. godine donio je, iz Amsterdama u Pulu, mladicu kestena Anne Frank, koja je zatim posađena u parku Doma hrvatskih branitelja. Grad Pula nakon toga odlučuje proširiti tu priču i posvetiti jedan park u Puli upravo djevojčici Anni Frank, simbolu žrtve, sjećanja i upozorenja.

Odrađene su sve pripremne radnje i kesten Anne Frank iz parka Doma hrvatskih branitelja je preseljen na novu lokaciju, a otvorenje Parka održava se na početku predsjedanja Hrvatske Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA), od ožujka 2023. i u 2024. godini.

Predavanje u knjižnici

Povodom održavanja manifestacije svečanog otvaranja Parka Anne Frank, od 12:00 do 16:00 sati, neće biti dozvoljen promet motornih vozila u Flavijevskoj ulici, Prolazu Nevenke Zacchigne, dijelu Trinajsićeve ulice od raskrižja s Podujevom do Flavijevske ulice, te u dijelu Kukuljićeve ulice u jednom smjeru od Porečke do Trinajstićeve ulice. Mole se svi sudionici u prometu za strpljenje i poštivanje privremene regulacije prometa koja će biti na snazi tijekom održavanja manifestacije.

Na dan otvorenja Parka Anne Frank u petak,17. ožujka 2023. godine u 18 sati u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula (Kandlerova 39), dr. sc. Igor Jovanović i Igor Šaponja održat će zanimljivo predavanje o Anni Frank i Anici Kovačić uz projekciju kratkog filma s isječcima intervjua žrtava holokausta.

Facebook Komentari