Danas je svečano obilježeno probijanje druge cijevi tunela Učka. Druga cijev dugačka je 5630 metara, a osim nje izgrađena su i 24 poprečna tunelska priključka koji povezuju dvije cijevi, 12 pješačkih i 12 vozačkih. Ukupno je na probijanju cijevi potrošeno 1000 tona tekućeg eksploziva, a iskopano 1,3 milijuna tona kamenog materijala

Na svečanom probijanju drug cijevi bio je i premijer Plenković koji je Ustvrdio kako je istarski ipsilon s tunelom Učka zasigurno jedan od najprometnijih cestovnih pravaca u Hrvatskoj, gdje tijekom ljetne sezone prolazi 30 posto turističkog prometa u državi. Time se Istra četirima prometnim trakama povezuje s mrežama hrvatskih autocesta i to u istoj godini kada se to radi i s Baranjom.

“To su ogromna strateška postignuća onoga što ja nazivam politikom modernog suverenizma jer je naše nacionalne zadaće bolje, brže i učinkovitije ostvarujemo s osnaženim međunarodnim položajem”, poručio je Plenković.

Riječ je o trenutno najvećoj infrastrukturnoj cestovnoj investiciji u Hrvatskoj vrijednoj 200 milijuna eura, a cijeli projekt trebao bi biti gotov do početka iduće turističke sezone.

Probijena cijev bit će potpuno u prometnoj funkciji nešto prije početka turističke sezone 2024.

Facebook Komentari