Hrvatski zavod za javno zdravstvo je u sklopu projekta Živjeti zdravo započeo s obilježavanjem nacionalnog Tjedna školskog doručka u 2020. godini kako bi podigao svijest o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete.

Tjedan školskog doručka

Iz zavoda smatraju da je to što se u školama diljem Hrvatske svaki dan poslužuju tisuće doručaka razlog za slavlje i zato su odlučili svake godine jedan tjedan posvetiti upravo proslavi školskog doručka, s posebnim naglaskom na zaista važnu ulogu školskih kuhara/kuharica u očuvanju zdravlja naše djece.

Tjedan školskog doručka koja će se odvijati u tjednu od 11. do 15. listopada 2021. Tema ovogodišnjeg Tjedna školskog doručka bit će Povrtni doručak, s obzirom da nam je istraživanje provedeno među djecom drugih razreda osnovnih škola (CroCosi) pokazalo da gotovo 80% djece ne konzumira povrće svakodnevno.

Živjeti zdravo u školi

Namjera im je kroz zabavne i djeci bliske aktivnosti popularizirati naviku svakodnevnog doručka i uključivanja povrća u svakodnevni jelovnik.

Na mrežnoj stranici projekta Živjeti zdravo, u rubrici #ŽivjetiZdravoUŠkoli, nalaze se dodatne ideje za škole i roditelje, ali i niz materijala kojima se mogu koristiti učitelji i odgojno-obrazovni djelatnici, roditelji koji žele pronaći ideje za doručke te sama djeca, koja mogu iskoristiti različite edukativno-zabavne materijale.

https://zivjetizdravo.eu/wp-content/uploads/2020/03/Prehrambene-smjernice-od-5.-8.-razred-O%C5%A0.pdf

https://zivjetizdravo.eu/wp-content/uploads/2020/03/Prehrambene-smjernice-od-1.-4.razred-O%C5%A0.pdf

Facebook Komentari