Intervencijom Komunalnih redara Grada Rovinja-Rovigno danas je spriječen u začetku još jedan pokušaj bespravne gradnje. Riječ je o poljoprivrednom zemljištu koje se nalazi na cesti za Polari, a na kojem je austrijski državljanin započeo pripremu terena za postavljanje temelja građevine.

Pokušaj bespravne gradnje je zaustavljen i prijavljen državnom inspektoratu.

«Ovo je još jedan primjer koji dokazuje kako nedjelovanje države potiče daljnje nepoštivanje zakona. Takvih će pokušaja nažalost biti i ubuduće jer nekontrolirani val ilegalne masovne bespravne gradnje ne samo da nije strogo sankcioniran od strane tijela državne uprave, već je u čak dva navrata nagrađen legalizacijom.

Povrh toga svjedoci smo apsurdnih i skandaloznih izjava od strane pojedinih hrvatskih političara koji umanjuju ili čak i brane takvu praksu kršenja zakona.

200 prijava objekta bespravne gradnje

Bespravno sagrađeni objekti ostaju i dalje prisutni u prostoru, pa čak i oni kojima je izdano Rješenje za rušenje. Time je poslana najgora moguća poruka države bespravnim graditeljima, a to je da mogu nekažnjeno kršiti hrvatske zakone, te da su u odnosu na njih Hrvatski građani – građani drugog reda», upozorio je gradonačelnik Rovinja-Rovigno Marko Paliaga.

Grad Rovinj-Rovigno, Istarska županija i istarski gradovi su u bezbroj navrata upozoravali na golem problem bespravne gradnje na poljoprivrednim zemljištima te diljem cijelog priobalnog pojasa. Od 2017 do danas Grad Rovinj-Rovigno podnio je preko 200 prijava objekta bespravne gradnje.

Nepovratno devastiran prostor

Svjesni kako nadležna inspekcija raspolaže s premalim brojem službenika Grad Rovinj-Rovigno je, u suradnji s drugim jedinicama lokalne samouprave iz Istre, potpisao i Deklaraciju kojom se između ostalog od Ministarstva traži ustrojavanje gradskih građevinskih inspekcijskih službi kako bi se na taj način omogućilo učinkovito i beskompromisno uredovanje protiv bespravne gradnje u samom začetku.

Valja reći i kako bespravna gradnja sa sobom donosi i čitav niz dugoročnih, trajnih i često
bespovratnih posljedica kod infrastrukture i okoliša. Plavljena poljoprivrednih područja su možda jedan od najboljih primjera prirodne devastacije u tom pogledu, jer se bespravnom gradnjom zatrpavaju kanali oborinskih voda.

Ukoliko se ta praksa smjesta ne zaustavi, biti će sve teže sanirati posljedice devastacije prostora.

Facebook Komentari