U utorak, 26.travnja 2022. u 15 sati u Galeriji Amfiteatar u pulskoj Areni otvara se izložba “Šareni trijem”. Riječ je o učeničkoj izložbi inspiriranoj antičkim naslijeđem.

Učenici su kuhali prema rimskim receptima, crtali i slikali antičke spomenike, tumačili natpise, izrađivali replike antičkih i srednjovjekovnih spomenika, umjetničkih djela, nakita i odjeće, igrali antičke igre, priređivali predstave, i na druge načine oživljavali antičku prošlost. Dio njihovih uradaka izložen je u „Galeriji Amfiteatar“, a video radovi predstavljeni su na virtualnoj izložbi na YouTube stranici „Šareni trijem“.

Izložba „Šareni trijem“ organizira se drugu godinu zaredom na inicijativu nastavnice Latinskoga jezika dr. sc. Milene Joksimović pod okriljem Arheološkog muzeja Istre. Ove godine projekt je okupio 10 srednjih i jednu osnovnu školu s područja cijele Hrvatske.

Tekovine raznolike, raskošne i atraktivne antičke baštine utkane su u potku suvremene kulture i društva velikog dijela svijeta. Poučavanje Latinskoga jezika u školama ima za glavni zadatak omogućiti učeniku komunikaciju s antičkom civilizacijom. Projekt „Šareni trijem“ nastao je iz želje da se u nastavu Latinskoga jezika unese nova dinamika i da učenici upoznaju klasičnu baštinu tako što će sami u projektnim zadatcima istražiti i reinterpretirati pojedine vidove antičke civilizacije i njezine recepcije. Poseban je naglasak projekta na zavičajnoj baštini, odnosno na rimskom nasljeđu na prostoru Hrvatske i rimskom i bizantskom utjecaju na kulturu onih koji su na tom prostoru živjeli nakon Rimljana.

Šareni je trijem (grč. ἡ ποικίλη στοά, hē poikílē stoá) bio portik na sjevernom dijelu atenske agore – središnjeg gradskog trga. Ova izdužena natkrivena galerija s jedne je strane imala zid, a s druge je strane niz stupova pridržavao krov. Unutarnju stranu zida krasila su djela slavnih grčkih slikara i kipara – Mikona iz Atene i Polignota s Tasosa (obojica su stvarala sredinom 5. st. pr. n. e.). Zbog tih je slika ovaj trijem nazvan šarenim. Na ovom je mjestu poučavao slavni grčki filozof Zenon (334.-262.), a njegovo je učenje po stoi (grčka riječ za trijem) nazvano stoicizmom.

Facebook Komentari