Čini se kako uvjeravanja nadležnih kako neće biti nestašica suncokretovog ulja ne drži vodu ili bolje rečeno ne drži ulje.

Rat u Ukrajini napravio je svoje, poznato je da su Ukrajina i Rusija najveći svjetski proizvođači suncokreta s 80% ukupne svjetske proizvodnje. Zadnja dva do tri dana se može primijetiti kako u trgovačkim centrima širom Pule nedostaje suncokretovo ulje, pa su čak i njegovi miksevi s maslinovim uljem pokupovani.

Ako nadležne službe stvarno ne uvedu neka ograničenja na kupovinu suncokretovog ulja čini se kako većina građana neće moći doći do svoje uobičajene količine. Neki trgovački centri su već uveli ograničenja u Puli, poput Eurospina.

Ono što se moglo vidjeti npr. u Plodinama u Šijani je da je od Zvijezdinog asortimana ostao samo palmin olein, odnosno ulje za prženje i čini se ako se situacija nastavi kako ćemo biti sretni što živimo u području gdje ima dovoljno maslinovog ulja, koje je istina značajno skuplje, ali ga barem za sada ima u dovoljnim količinama.

Od djelatnika u trgovačkim centrima smo čuli kako je bilo situacija u kojima su pojedinci bez ikakvog srama kupovali i preko 40 litara suncokretovog ulja. Jesu li to naši veoma promućurni sugrađani ili jednostavno egoizam na djelu, ljudi koji promišljaju kako njima ništa neće nedostajati u slučaju sveopće nestašice uzrokovane ratom, bez ikakve stvarne brige i empatije prema drugima.

Facebook Komentari