U Rovinju je danas počela velika akcija rušenja bespravne izgrađenih objekata na području Istarske županije. Ova akcija rezultat je višemjesečnog rada građevinskih inspektora koji su samo u posljednja tri tjedana obavili više od stotinu inspekcijskih nadzora u Gradu Vodnjanu te općinama Bale, Ližnjan i Medulin.

‘Do ovoga trenutka zatvorili smo stotinu bespravnih gradilišta. No tu nije kraj’ rekao je glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić naglasivši kako Državni inspektorat, građevinska inspekcija, ima ozbiljnu i odgovornu zadaću.

Samo na području Istre od 01. travnja 2019. godine, kada je osnovan Državni inspektorat, građevinska inspekcija obavila je više od 1.600 inspekcijskih nadzora u kojima je utvrđeno niz nepravilnosti u području građenja te je u istom razdoblju uklonjeno 128 nezakonitih građevina.

‘Poslali smo jasnu poruku, bespravnu gradnju nećemo tolerirati te ćemo sukladno zakonskoj proceduri i dalje odlučno postupati’ rekao je Mikulić te je pozvao jedinice lokalne samouprave na suradnju i kooperativnost u, kako je rekao ‘važnom zadatku borbe s bespravnim graditeljima’. ‘Samo zajedničkim nastojanjima možemo zaustaviti, kako betonizaciju naše obale gdje smo utvrdili najviše bespravne gradnje, tako i bespravne graditelje na području kontinentalne Hrvatske’ zaključio je Mikulić.

Grad Rovinj pozdravlja početak rušenja bespravne gradnje

Podržavamo sva nastojanja Državnog inspektorata da smanji učinke bespravne gradnje te time zaštiti naš teritorij i našu prirodu kao naš naj vrijedan resurs, te još jednom osuđujemo svaki čin bespravne gradnje na poljoprivrednom i šumskom zemljištu izvan građevinskih područja.

Godinama se upozoravalo na posljedice bespravno sagrađenih kuća, vila s bazenom, pa čak i čitavih turističkih kampova i naselja, a koja imaju izravan učinak na prirodno nasljeđe i krajobraz jer se isti nalaze u predjelima čija predviđena namjena nije gradnja i urbanizacija.

Grad Rovinj-Rovigno, Istarska županija i istarski gradovi su u bezbroj navrata upozoravali na golem problem bespravne gradnje na poljoprivrednim zemljištima te diljem cijelog priobalnog pojasa. Od 2017 do danas Grad Rovinj-Rovigno podnio je preko 200 prijava objekta bespravne gradnje.

Broj ovakvih slučajeva na našem području je nažalost doveo do nepovratne ugroze prostora, no nadamo se da će uklanjanja takvih objekata Državnog inspektorata obeshrabriti moguće buduće bespravne graditelje te na taj način ograničiti njene razmjere.

foto državni inspektorat

Facebook Komentari