U povodu 700. godišnjice smrti velikog talijanskog književnika Dantea Alighierija (1265. – 9. rujna 1321.), u Središnjoj knjižnici postavljena je izložba Dante 9-7-9. Plod je to istoimenog projekta koji je Gradske knjižnice i čitaonice Pula u Godini čitanja, koji je realiziran u suradnji s Talijanskom srednjom školom – Scuola media superiore italiana „Dante Alighieri” Pula Pola, Školom primijenjenih umjetnosti i dizajna – Pula, Školom za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula i Pazinskim kolegijem – klasičnom gimnazijom, uz potporu Ministarstva kulture i medija RH.
Motivi Danteovog najznačajnijeg djela i dandanas se javljaju u svim granama umjetnosti i šire, a u ovom projektu tema su edukativne putujuće izložbe te koncept vodiča za informacijsko opismenjivanje mladih.

Izložba je prožeta simbolima, baš kao i Danteov život i stvaralaštvo. Kroz 33 plakata predstavljene su zanimljivosti iz života Dantea Alighierija i prikazana sva njegova djela, s naglaskom na stihove i motive iz Božanstvene komedije. Povezani su Danteovi motivi u POP kulturi, saznaje se gdje je Dante smjestio Pulu i Hrvatsku te kada se i zašto obilježava Dantedi’ (Danteov dan).

Danteove tercine učenici su prikazali različitim tehnikama (ulje na platnu, digitalni crteži, olovka, akrilik na papiru, flomaster na papiru, kombinirana tehnika…), čak su u knjižnicu doveli samog velikog pjesnika i njegovu Beatrice.   U projektu su sudjelovali učenici 3. razreda Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna – Pula Nikol Bugarin, Darija Mladenović, Leona Ramljak, Luna Vojnović i Borna Vrkljan; učenice 3. razreda opće gimnazije TSŠ-SMSI „Dante Alighieri” Pula-Pola Debora Aničić, Ania Bilić, Irene Hrelja, Krista Noelle Rajko, Veronica Stocco i Katia Šajina; učenice Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula Sara Bradarić, Mia-Mihaela Mijatović i Anastasia Nikiforov te Marijana Fable, Paolo Jelačić, Mia Pavlović, Nicol Scropetta i Maja Šišinački, učenici Pazinskog kolegija – klasične gimnazije. Radovi su nastali pod mentorstvom knjižničarki i i profesorica Gordane Rupena Stančić, Gordane Ivančić Dobran, Elde Pliško Horvat, Luane Moscarda, Žuže Gotesman, Željke Kondić Dabo i Kristine Varda. Nositelj projekta je Gradska knjižnica i čitaonica Pula, koordinatorice su Iva Lanča Joldić i Andrea Pavlović, dok grafičku realizaciju potpisuje Alen Žufić.

Posebnost ovog projekta je suradnja školskih knjižničara, narodne knjižnice, Županijske matične službe za školske knjižnice i Središnje knjižnice Talijana u RH. Uz to, izložba je dio 3. FLIT-a – Festivala talijanske književnosti, čiji je cilj poticanje čitanja kod mladih.

S obzirom na trenutne epidemiološke mjere te otežano provođenje organiziranih posjeta učenika, putujuće izložbe i e-sadržaji jedan su od načina poticanja mladih na čitanje i učenje te edukaciju o knjižničnim uslugama. Način na koji mladi komuniciraju, čitaju i pišu, uče i traže informacije mijenja se. Važan alat za razvijanje svih vrsta pismenosti jest uključivanje mladih u kulturne aktivnosti te kreiranje sadržaja. Ovo je bila i osnovna nit vodilja u kreiranju izložbe kako bi ona bila suvemena, mladenačka a ipak Danteovski prepoznatljiva.

Izložba će se moći razgledati do 3. prosinca u Središnjoj knjižnici, a uslijedit će postavi i otvorenja unutar škola koje su sudjelovale u projektu.

Facebook Komentari