Veliki uspjeh na ovogodišnjem Zagreb design weeku postigao je rovinjski Studio Tumpić/Prenc, koji se plasirao u sam vrh kategorije grafičkog dizajna.

Za “Otkrivanje ‘mikrosvijeta’ biodinamičkih vina” prva, a radu “Lab’Bel 10 years” druga nagrada u kategoriji grafičkog dizajna.

“Iznimna nam je čast što je žiri čak dvama našim radovima dodijelio nagradu. Ponosni smo što se već međunarodno nagrađivani dizajn za biodinamičko vino našao na prvome mjestu, a posebno nas veseli što je po prvi put nagrađen i katalog za našeg francuskog klijenta Lab’Bel”, komentirao je kreativni direktor Studija, Anselmo Tumpić.

Biodinamička poljoprivreda

Grafičko oblikovanje ambalaže za vina istarske vinarije Šuran, čiji rad počiva na načelu biodinamičke poljoprivrede, bazira se na najvažnijem obilježju takve proizvodnje, a to je obogaćivanje tla prirodnim pripravcima koji povećavaju njegovu mikrobiološku aktivnost.

Motiv etikete jest prikaz slojeva tla koje čine mikroorganizmi u obliku slova iz citata talijanskog znanstvenika i aktivista Carla Petrinija, kojim se poziva na ekološku svijest, te ujedno kritizira masovnu proizvodnju hrane.

Okom nevidljivi tekst poručuje povratak drevnom znanju poljoprivrednika, a moguće ga je pročitati tek povećalom ugrađenim u poklopac ambalaže.

Niz nagrada

Prvonagrađeni rad na ovogodišnjem ZGDW-u već je prepoznat od strane struke, te shodno tome i višestruko nagrađivan. Iza njega stoje nagrade na natjecanjima poput European Design Award i Ideja X, a odnedavno i prestižna nagrada na svjetskoj razini – Red Dot.

Drugo mjesto kategorije grafičkog dizajna, prema mišljenju žirija, pripalo je radu koji ovjekovječuje desetogodišnje djelovanje umjetničkog laboratorija grupe Bel, francuske multinacionalne tvrtke, čiji je glavni cilj izraditi kolekciju moderne umjetnosti, te generirati umjetničke izložbe i događaje.

Knjiga koja je predstavljena na ovogodišnjem izdanju ovog festivala nalikuje na veliki post-it. Tako knjiga pretvara desetu obljetnicu umjetničkog laboratorija u samo još jedan trenutak uspjeha, puku notu u očekivanom dugom životu.

Tijekom izložbe posjetitelji su mogli odabrati željenu boju te, dio po dio, uzimati izložene knjige u obliku povećanog post-ita.

 

Facebook Komentari