Festival Media Mediterranea koji se ove godine održava po 23. put, svečano je otvoren u četvrtak, 5. kolovoza u pulskom SKUC-u gdje je postavljena izložba finalista nagrade za mlade umjetnike Zlatna lubenica 5.0. Žiri u sastavu Oleg Šuran, Olga Majcen Linn, Hrvoje Hiršl i Anja Maleć odlučio je da je najbolji rad „Slobodni udarci“ Kristine Marić.

Da se radi o kvalitetnim umjetnicima kojima treba podrška u toj ranoj fazi njihovog stvaralaštva dokazuje i činjenica da su finalisti Zlatne lubenice često i finalisti ili osvajači prestižne nagrade za mlade autore Radoslav Putar.

Ivana Tkalčić, autorica kustoskog koncepta i teme festivala „Inscenirana autentičnost“ je podsjetila prisutne da se nagrada i izložba Zlatna lubenica odvijaju već pet godina i da je prvenstveno namijenjena mladim umjetnicima od 18 do 35 godina koji se bave suvremenom umjetnošću, novim medijima i interdisciplinarnom pristupu umjetnosti.

– Ove godine smo imali poprilično velik odaziv od kojeg smo izabrali uži izbor od sedam radova koji su izloženi no o tome će vam govoriti jedan od članova žirija kojeg čine Oleg Šuran, Olga Majcen Linn, Hrvoje Hiršl i prošlogodišnja dobitnica nagrade Anja Maleć. Od umjetnika izlažu: Domagoj Burilović, Valerija Djanješić, Teuta Gatolin, Kristina Marić, Toni Mijač, Mia Miletić te Dora Ramljak i Andrejs Poikāns. Ovogodišnja tema festivala, ali i nagrade Zlatna lubenica je „Inscenirana autentičnost“. Taj pojam se prvenstveno veže uz turizam, ali mi ga nismo nužno spojili samo s njime.

Festival se nastavlja u petak, 6. kolovoza izložbom Hrvoja Hiršla u 20 sati u Augustovom hramu te izložbom gostujućih autora: Alex Brajković, Tjaša Kalkan, Luka Kedžo, Luana Lojić, Niko Mihaljević i Lana Stojićević u 21 sat u u Europskom centru za mir i razvoj. Izložbe festivala moguće je razgledati do 9. kolovoza od 10 do 12 ujutro te od 19 do 22 sata, a u ponedjeljak samo navečer od 19 do 22 sata.Više informacija moguće je pronaći na službenim stranicama te na FB i instagram profilu udruge Metamedij.

Otvoren 23. Media Mediterranea festival

Facebook Komentari