Lijepe vijesti dolaze iz Palma de Mallorce, gdje je Marko Marković, predsjednik Udruge barmana Istarske županije i voditelj pulskog Bass bara, osvojio treće mjesto na prestižnom natjecanju Angostura Global Cocktail Challenge – European Regional Finals. Marko je oduševio stručni žiri svojim kreativnim koktelima i posebnim pristupom, spajajući lokalne sastojke s karipskim duhom.

U prvom dijelu natjecanja Marko je predstavio koktel Swizzle in the Storm, inspiriran putovanjima po Karibima i Bahamima, gdje je doživio nezaboravne pustolovine s prijateljima Bogdanom i Urošom. Koktel se istaknuo sljubljivanjem domaćih sastojaka iz Markovog zavičaja s Angostura Tamboo Spiced rumom, kojeg je sam infuzirao domaćom chili paprikom. Recept je uključivao pire od malina, med od kadulje, ekstra djevičansko maslinovo ulje iz Markovog maslinika, svježe cijeđeni sok od šipka, Angostura Aromatic Bitter i listiće mente.

 

Priča koktela povezala se s konceptom cirkularne ekonomije, naglasivši kako su svi sastojci potekli od lokalnih OPG-ova ili iz njegovog vlastitog vrta. Nastup je dodatno obogaćen glazbenim performansom uz stihove pjesme “Swizzle in the Storm”, koje je skladao u suradnji s pulskim glazbenikom Ivanom Bilićem. Marko je pjesmu izveo na pozornici, oduševivši publiku i stručni žiri, kojeg su činili Ian Burrell, globalni ambasador za rum iz Velike Britanije, Elvira Aldaz, blogerica i stručnjakinja za žestoka pića iz Španjolske, te Piotr Kujawiak, Angostura ambasador iz Poljske.

Mistery Box Izazov i emotivna priča koktela Astor’s Dream

Drugi dio natjecanja donio je izazov u kojem su natjecatelji morali osmisliti koktel koristeći obavezne sastojke iz takozvanog Mistery Boxa. Marko je iskoristio 45 minuta za kreiranje koktela posvećenog svom nikada prežaljenom rotvajleru Astoru. Koktel naziva Astor’s Dream poslužio je u čaši s ručno izrađenim ledenim dijamantom, što je dodatno impresioniralo žiri.

Ovaj aperitivni koktel sadržavao je Angostura rum od sedam godina, liker s Mallorce, Amaro Angostura, sirup cimeta ukuhan s majčinom dušicom, ružmarinom i bosiljkom, Angostura Bitter Limited Edition i grapefruit sodu. Završni dodir dao je koricom limuna koja je dodatno naglasila arome. Njegova inovativnost i posvećenost detaljima rezultirali su pohvalama za jedan od najboljih koktela večeri.

Markov uspjeh bio je rezultat suradnje brojnih kreativaca iz Pule i Hrvatske. Kristina Nefat osmislila je hlače inspirirane stilom Great Gatsbyja, dok su djelatnice Tekop Nove šivale svilenu košulju. Igor Kruh Vuk izradio je autentične cipele, a Doris Kolić kožne tregere. Uz njih, Alen Pecirep oduševio je kamenom skulpturom koja je predstavljala Trinidad i Tobago, dok su lokalni proizvođači poput Istarske bobe i OPG-a Dodoš osigurali svježe maline i med od kadulje, ključne sastojke za Markove koktele. Marko Celija dodao je poseban vizualni element staklenim slamkama u obliku leptira, što je dodatno privuklo pažnju žirija.

Markova pobjeda predstavlja ne samo osobni uspjeh već i značajnu promociju Pule i Hrvatske na svjetskoj koktel sceni. Spoj kreativnosti, tradicije i lokalnih sastojaka još je jednom dokazao kako se i mali gradovi mogu nositi s globalnim trendovima. Ovaj uspjeh sigurno će inspirirati nove generacije barmena i kreativaca da slijede svoje snove.

Facebook Komentari