Audiovizualna baština Pule: Kino klub Jelen

Pulska filmska tvornica obilježava Svjetski dan audiovizualne baštine projekcijom kratkih filmova legendarnog pulskog Foto – kino kluba Jelen koji je djelovao od 1962. do 1990.

U sklopu manifestacije Dođi u grad! – Vieni in città! na trgu sv. Tome u petak, 29. listopada u 19 sati prikazat će se jedanaest filmova iz Zbirke neprofesijskog filma Pule i Istre kojima je izgubljen zvučni zapis, a na ovoj projekciji premijerno ih možete pogledati uz snimljenu glazbenu pratnju Nataše Dragun (flauta), Luke Vrbaneca (saksofon), Anice Franjul (klavijature), Sandra Peročevića (bas gitara) i Sebastiana Stella (udaraljke).

 

PROGRAM:

 1. Branko Kosović: Proljeće mladosti, 7′ 11”

Prikaz nekoliko manifestacija iz rada i života omladine Pule.

 

 1. Dragutin Nikolić: Potreba, 3′ 15”

Mladića koji tek stiže autobusom u grad prati nepoznati čovjek u mantilu.

 1. Tomo Pačković: Bunarina, 3 min

Dokumentarni prikaz pulske gradske lučice.

 

 1. Davor Miljan: U šumi, 7′ 19”

Igrani film o svađi u šumi.

 

 1. Dragutin Kolić i Danijel Načinović: Opća opasnost, 2′ 46”

Što se dogodi kad se prate znakovi? Igrani film o legendarnom pulskom prometu.

 

 1. Josip Rif: Fasade, 6′ 52”

Dokumentarni esej o gradu polaznika tečaja.

 

 1. Mario Ruby i Miro Ploj: Agonija smisla, ,3′ 30”

Alegorični prikaz konzumiranja droge.

 

 1. Marjan Gunarić: Prodaja konjskog mesa, 2′ 02”

Eksperimentalni film o pulskoj tržnici.

 

 1. Života Pajić: Obala, 7′ 52”

Pred kraj života starac luta Pulom.

 

 1. Oto Širec: Iluzije, 7′ 52”

Film prikazuje mladog zidarskog pomoćnika, koji se pokušava afirmirati.

 

 1. Valter Aličajić: San o djevojčici i jajetu, 10’49”

San o gradskoj potrazi seoske djevojke.

Svjetski dan audiovizualne baštine obilježava se 27. listopada, odlukom 33. sjednice Generalne konferencije UNESCO-a iz 2005. Audiovizualna baština svjedok je ekonomskog, političkoga i društvenoga razvoja, evolucije i edukacije, znanstvenoga znanja, raznolikosti kultura naroda i zajednica, kao i razvoja prirode i svemira. Nedostatak skrbi o njoj rezultirat će za manje od deset godina gubitcima čitavoga njezina poglavlja te dovesti do nepopravljivog osiromašenja ljudske memorije, kulture i identiteta.

Interaktivna web Zbirka neprofesijskog filma Pule i Istre sakuplja i čini dostupnim sve filmove, filmske i video zapise te ostale filmske materijale nastale na području Pule i Istre do 2001. Riječ je filmovima na 8 i 16 milimetarskim vrpcama, VHS-u, mini DV-u i drugim formatima koji vremenom propadaju, a čine našu baštinu.

Autori i vlasnici materijala mogu samostalno prijaviti film putem prijavnice na stranicama Zbirke, a sakupljeni materijal Pulska filmska tvornica će digitalizirati i dati na besplatno korištenje javnosti. U fizičkom obliku, prema želji autora i vlasnika, sva filmska građa bit će stalno pohranjena u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre kao donacija.

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

Pulska filmska tvornica

Facebook Komentari