Uz Dan tartufa, festival otvara dokumentarac o lovcima na ovu deliciju. Ovogodišnji program snažno će obilježiti atraktivni talijanski filmovi.

Motovun Film Festival smjestio se u srcu zemlje tartufa – Motovunska šuma glasovito je nalazište dragocjenog gomolja, a njegov okus i miris nerijetko je razlog koji putnike vodi u dolinu rijeke Mirne. Upravo zato ovogodišnji festival (27.- 31. srpnja) počinje proslavljenim dokumentarcem Lovci na tartufe, koji je prošle sezone osvojio srca filmskog svijeta.
Film autorskog tandema Michael Dweck i Gregory Kershaw premijerno je prikazan na prestižnom festivalu u Sundanceu, a govori o o skupini iskusnih stručnjaka iz talijanskog Pijemonta, tragača za rijetkim i dragocjenim tartufima za kojima žude najbogatiji svjetski kuhari i gurmani.

Dok se za njihovu lovinu otima bogati I mondeni kulinarski svijet, oni žive životom skromnih osobenjaka, zaljubljenih u svoje pse tragače, lukavo i šutljivo štiteći svoj svijet od pohlepe.
Priliku za pričanje svojih priča imat će i istarski tartufari, jer će u suradnji s njihovom udrugom već prvog dana festivala biti upriličen Dan tartufa uz druženje i pripadajuće delicije od ovog traženog gomolja.

Film otvaranja tek je početak talijanskih priča, jer u ovogodišnjem motovunskom programu su i tri talijanske premijere s odličnim recenzijama na prestižnim festivalima.S Venecijanskog festivala stiže dobitnik nagrade za najbolji scenarij. Grabežljivci redatelja Pietra Castellitta su crnohumorna priča o dvije naizgled nespojive obitelji. Jedni su buržujski intelektualci, a drugi proleterski fašisti. Radikalni čin dovest će ih do obračuna koji otkriva da nitko nije onakav kakvim se čini, ali svi smo mi na kraju grabežljivci.

Film Padrenostro ambijentiran je u olovnim 70-ima i temeljen na stvarnom događaju iz djetinjstva redatelja Claudija Nocea. Nakon što je ranjen u terorističkom napadu, dotad nedodirljivi načelnik policije postaje ranjiv i nesiguran, a njegov sin potraži utjehu u prijateljstvu koje će mijenjati živote. Glavni glumac Pierfrancesco Favino nagrađen je u Veneciji za najbolju ulogu.

S posebnim priznanjem Federacije talijanskih kinoklubova iz Venecije dolazi i film Assandira popularnog sardinijskog redatelja Salvatorea Mereua. Riječ je o još jednoj i za nas aktualnoj temi: o utjecaju suvremene turističke industrije na tradicionalne zajednice i životnim promjenama koje ona donosi. Glavni junak tradicionalni je talijanski seljak, a njegov sin i snaha vraćaju se iz Berlina s idejom da njegovo imanje pretvore u lukrativni turistički kompleks. Nakon te odluke njihov život više neće biti isti.

Ove filmske poslastice Motovun Film Festival donosi u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu. Osim u glavnom natjecateljskom programu, koji će predstaviti osamnaest premijernih naslova, talijanski će autori biti zastupljeni i u dječjem programu Buzz@teen koji se događa u Buzetu (22. – 25. srpnja), kao i u kratkometražnom programu, čiji će pobjednik i ove godine konkurirati za nagradu Europske filmske akademije. Cjelovit festivalski program bit će objavljen 1. srpnja, kada počinje i pretprodaja ulaznica.

Facebook Komentari