U pulskoj Kući Istarskog maslinovog ulja održana je edukacija za 40-ak privatnih iznajmljivača čiji objekti nose oznaku Upravnog odjela za turizam Istarske županije o održivom poslovanju ”Eco Domus”. Na edukaciji su sudjelovali i predstavnici turističkih zajednica iz Istre na čijem području se nalaze ovi objekti.

Tom prigodom je županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković dodijelila 15 Eco Domus certifikata novim eko prijateljskim smještajnim objektima iz Istre koji su uspješno prošli postupak certifikacije, te se taj broj sada popeo na ukupno 41 objekata u Istri koji posluju na eko-prijateljski način. Podsjetimo da je program ”Eco Domus” na ovogodišnjim Danima Hrvatskog turizma bio finalist za priznanja Hrvatske turističke zajednice u Kategoriji ”Nagrada za održivi turizam”.

Skup iznajmljivača u Kući maslinova ulja u Puli

 ”Upravni odjel za turizam Istarske županije je 2016. godine pokrenuo program certificiranja eko prijateljskog smještaja pod nazivom Eco Domus. Nastavak je to aktivnosti započetih s projektom Istra Bike&Bed s ciljem diversifikacije i podizanja kvalitete privatnog smještaja u Istarskoj županiji u skladu s načelima održivog razvoja turizma. U tu svrhu su izrađeni kriteriji za provedbu certificiranja, vizualni identitet i logotip projekta, te su tijekom prošle tri godine provedeni javni pozivi za iskaz interesa za uključenje u projekt. Održivi turistički razvoj vrlo je važan jer zadovoljava potrebe turista i domicilnog stanovništva. Njime se želi ostvariti upravljanje resursima na način da ekonomske, socijalne i ekološke potrebe budu zadovoljene, tako da se održi kulturološki integritet, osnovni ekološki procesi, biološka raznolikost, te sustavi na kojima počiva život. Eco Domus se provodi s ciljem povećanja društvene i ekološke odgovornosti u turizmu, usklađen je s globalnim smjernicama održivog razvoja te jamči cjelovitu zaštitu okoliša i zdravlja”, poručila je pročelnica.

Edukaciju je provela vanjska stručna suradnica UO za turizam IŽ, Milena Radošević iz tvrtke Aktivist d.o.o. iz Pule, a sastojala se od predavanja o relevantnosti Eco Domus programa i prednostima koje nudi privatnim iznajmljivačima, rezultatima i postignućima Eco Domus programa u razdoblju 2017-2019, eco-friendly trendovima na globalnom turističkom tržištu, primjerima dobre prakse i idejama za unaprjeđenje u eco-friendly smjeru razvoja, te kako predstaviti svoj Eco Domus objekt na turističkom tržištu.

Stancija 1904 iz Smoljanci također dobila eko markicu

Nakon toga je Nastja Logar, predstavnica portala www.ecobnb.it za Hrvatsku i Sloveniju, iznajmljivačima predstavila mogućnosti predstavljanja njihovih objekata na ovom specijaliziranom web portalu za eko-prijateljski smještaj, da bi zatim kroz zajedničku raspravu, nekoliko iznajmljivača predstavilo svoja iskustva kao primjere dobre prakse.

Eco Domus je namijenjen malim turističkim smještajnim objektima kapaciteta do 30 ležaja koji posluju tijekom cijele godine, a cilj mu je poticanje privatnih iznajmljivača na poslovanje u skladu s načelima održivog razvoja i održivog turizma.

Novi objekti koji su dobili tabele Eco Domus

VILLA OX Škrapi, Pazin
APARTMANI DOLORES Roč, Buzet
CASA AMANDO Rovinj
APARTMANI VITO I MARIA Banjole, Medulin
EDERA Sv. Kirin, Svetvinčenat
APARTMAN V&V Pula
VILLA KURIOZA Kurelovići, Lupoglav
VILLA VLASTELINI I Kapelica, Labin
VILLA VLASTELINI II Duga luka, Labin
STANCIJA 1904 Smoljanci, Svetvinčenat
APARTMANI OLIVE CHARM Rožac, Umag
BELVEDER MOTOVUN Pigini, Livade (Oprtalj)
VILA MASLINA Paladini, Buzet
TRAIL COTTAGE BRGUDAC Brgudac, Lanišće
VILLA VISTA Zamask, Pazin

 

Facebook Komentari