Za razliku od prijašnjih godina kada je Uprava Kaštijuna prema očito političkim uputama prešućivala ovakve informacije danas je stiglo pomalo neobično priopćenje sa Kaštijuna. Očito je kako je Uprava Kaštijuna nakon prešućenog incidenta javnosti, požara jednog od boxeva nakon čega je uslijedio širi društveni i javni pritisak, odlučila transparentnije informirati javnost o stanju u županijskom centru.

Podsjetimo da je i istarski župan prije nekoliko tjedana folklorno upozorio kako se na Kaštijun neće primati višak neobrađenog biološkog i komunalnog otpada.

Zbog prevelike količine otpada koje pristižu na Kaštijun neće se preuzimati otpad od gospodarskih subjekata u kojem se nalazi proizvodni otpad. Neophodna mjera kako bi se izbjegli neugodni mirisi tijekom ljeta s Kaštijuna.

Predsjednica Uprave Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun Vesna Dukić uputila je dopis gradonačelniku Pule Filipu Zoričiću i i istarskom županu Borisu Miletiću u kojem navodi da u Centar pristižu ogromne količine otpada.

Dnevni kapacitet postrojenja je 390 tona, a Dukić u dopisu navodi kako u ŽCGO Kaštijun pristiže 474 tona dnevno, odnosno, da je od početka tjedna do danas pristiglo 1.916 tona otpada i da „pucaju po šavovima“. Rezultat će biti, upozorava, neugodni mirisi s bioreaktorske plohe.

U navedenom dopisu traži se naputak što učiniti i kako postupati.

„Nažalost, novu vlast u Puli dočekalo je ono na što je gospođa Koviljka Aškić upozoravala od kada je Centar pušten u rad i sada se iznenada u Upravi Kaštijuna probudila savjest i saznanje da se u Centar ne bi smjelo zaprimati količine veće od kapaciteta postrojenja i da smrad ipak postoji, unatoč negaciji s njihove strane unatrag dvije godine. Nažalost, u Istarskoj županiji ne postoje kompostane, sustav prikupljanja biootpada, sortirnice i slično i u ovom trenutku, jedino što Grad Pula može učiniti je ne preuzimati otpad od gospodarskih subjekata, odnosno hotela, kampova, trgovačkih centara, u kojem se nalazi biootpad i drugi proizvodni otpad, a koji su oni i zakonom dužni izdvojiti iz miješanog komunalnog otpada“, poručio je gradonačelnik najvećeg istarskog grada Pule Filip Zoričić.

Trgovačko društvo Pula Herculanea danas, 6. kolovoza uputit će dopis svim subjektima od kojih preuzimaju otpad da neće biti u mogućnosti preuzeti miješani komunalni otpad u kojem se nalazi proizvodni otpad.

„Ostale jedinice lokalne samouprave u Istarskoj županiji trebale bi poduzeti isto, ali to prepuštamo županu koji je prošli tjedan, isto tako iznenada, odlučio sazvati sve načelnike i gradonačelnike IŽ kako bi ih upozorio da na Kaštijun pristižu prevelike količine otpada. Uzaludno je sada govoriti da se moglo graditi i sortirnice, kompostane i bioplinska postrojenja novcima EU jer za to nije bilo sluha niti od tadašnjeg gradonačelnika Miletića, a niti od tadašnjeg župana Radina koji su uporno negirali postojanje problema na Kaštijunu zbog sastava i količina otpada koji na njega pristižu u ljetnim mjesecima“, jasan je gradonačelnik Zoričić.

Facebook Komentari