U današnjem iznošenju stajališta, zastupnik IDS-a Emil Daus, čestitao je svim građankama i građanima Dan Istarske županije koji se obilježava 25. rujna. Istaknuo je kako je jedinstvo istarskih Hrvata, narodnjaka i antifašista, talijanskih i slovenskih antifašista i predstavnika Crkve u Istri jedinstveni primjer kako nešto, na prvu nespojivo, može biti sinergijski učinak prema istom cilju.

– Hrabrost, želja i jedinstvo naših predaka bili su dovoljno jaki da ostvare svoj cilj, a njihova mudrost i međusobni oprost dali su temelje suživota i tolerancije kakve danas poznajemo u Istri i koji su primjer u cijeloj zemlji, navodi Daus.

Zastupnik je istaknuo da nas čekaju neki novi izazovi čije je rješavanje veoma važno za budućnost novih generacija, poput bespravne uzurpacije i devastacije prostora uz zapadnu i istočnu istarsku obalu, postavljanje žilet žice na granicu sa Slovenijom, centraliziran i tromi sustav upravljanja državom koji onemogućuju brži razvoj i učinkovitu kontrolu događanja na terenu. 

– Za rješavanje situacija koja se događaju na lokalnoj razini, a koje po važećim zakonima ne mogu rješavati županije, gradovi i općine, postoji rješenje koje IDS predlaže već 30 godina, a radi se o autonomiji, odnosno regionalizaciji ili decentralizaciji. Dajte ovlasti i odgovornost regionalnoj i lokalnoj samoupravi pa će se vidjeti kako će svatko rješavati probleme, a za neriješene odgovarati, rekao je Daus te je pozvao Vladu da zaštiti suverenitet RH, koji je izravno ugrožen, ali i da se očuva sam prostor za nove generacije koje tek dolaze.

Facebook Komentari