Inspirirani bendovima poput Radioheada i Pink Floyda, Freaktion se zvukom oslanjaju na progressive alt rock, art rock i post rock. Aesthetic-Sin dugoiščekivani je album prvijenac pulske grupe Freaktion, čiji je izlazak najavljen za 25.12. kao božićni poklon svim slušateljima i vjernim pratiteljima benda.

Četvorka je održala akustičan koncert u pulskom Kinu Valli kojim su predstavili svih 9 pjesama s albuma u prigodnom aranžmanu. Koncertu je prethodila projekcija filma Fight club u sklopu projekta Kino 15+.

Njihov novi album snimljen je u studiju Partyzan uz asistenciju mix inženjera Perice Šurana i producenta Edija Cukerića, dok se za klavijature, sintesajzere i gudačke aranžmane pobrinuo Ivan Arnold. Snimanje i miksanje albuma trajalo je oko godinu dana, a službeno je završeno početkom zime. Na albumu se nalaze sve Freaktionove pjesme napisane u razdoblju od 2019. do 2021.

Oformljeni kao alternativni rock band, Freaktion svira od 2018. godine kada su se prvi članovi Vasja Šumonja (bas), Toni Drandić (bubnjevi) i Maja Šebelić (vokal) okupili na Rock campu u Puli. Ubrzo im se pridružuje i gitarist Gabriel Radović te se četvorka odlučuje posvetiti skladanju vlastitih pjesama.

Unatoč poteškoćama u pandemijskim uvjetima, bend iza sebe ima niz nastupa na raznim manifestacijama poput INmusica, festivala mladih bendova Superval, PremanKulture (SeptembArta), Roštiljarke, RiRocka i otvaranja Seasplash platforme. Svirali su i kao predgrupa izvođačima poput Atomskog skloništa, Sare Renar, Klinike Denisa Kataneca i Soulcasea. Aesthetic-Sin njihov je album prvijenac, najavljen za izlazak 25.12. kao božićni poklon svim vjernim pratiteljima benda, a sadrži devet pjesama kojim je objedinjena ukupnost njihovog rada kroz dvije godine.

Aesthetic-sin

Ime albuma proizlazi upravo iz riječi sinestezija, fenomena miješanja zvučnih i vizualnih osjeta, a igra je riječi prema engleskoj inačici „synesthetic“ – Aesthetic-sin. Za ime i cover art albuma zaslužna je basistica Vasja Šumonja.

Sve su pjesme dorađivali dugo vremena i neprestano ih usavršavali, toliko da se neke potpuno razlikuju od prvih verzija, poručuju iz banda.

Ipak, nakon određenog vremena osjetili smo kako smo spremni ovjekovječiti tih devet pjesama na našem prvom albumu. Iznimno smo zadovoljni snimljenim materijalom i željno iščekujemo trenutak kada će svi napokon moći poslušati Aesthetic-sin, poručuje Maja Šebelić

Karakterističnost naših pjesama jesu česte izmjene jačih, distorziranih dijelova s onim ambijentalnijim, mirnijima, dok je sve popraćeno melodičnim vokalima. Atmosfera koja se proteže albumom većinski je melankolična i mračna, stoga se i tekstovi najčešće bave psihološkim stanjem nesretnih i izmučenih pojedinaca, ali i tragičnim pričama poput obiteljskog nasilja, samouništenja i sl. Tekstovi i glazba uvijek su usko povezani jer sami početni motivi priče proizlaze iz zvukova prvih riffova i ideja, a zatim se instrumental i tekst zajedno razvijaju. U procesu kreiranja pjesme važan nam je i vizualan doživljaj, stoga svakoj pjesmi dodijelimo određenu boju koja dodatno dočarava njenu atmosferu.

 

 

Facebook Komentari