Četiri je sata danas trajalo izlaganja pred sudbenim vijećem Općeg suda EU-a u Luksemburgu na kojem su predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske iznijeli svoje argumente zašto je Euroska komisija dobro odlučila kada je dozvolila Hrvatskoj da može na svoja vina staviti oznaku za istarski teran

Slovenija tužbom protiv Komisije traži da se poništi delegirani akt iz 2017. kojim je Hrvatskoj dopušteno da prodaje istarski teran s naljepnicom “Hrvatska Istra – teran”, pri čemu naziv teran mora biti ispisan manjim slovima.

Sud u Luxemburgu

Barbara Rous iz Komisijine pravne službe rekla je kako Komisija priznavanjem izuzetka za Hrvatsku i za njen teran nije ni u kojem slučaju prekršila pravila niti prekoračila svoje ovlasti jer su se slični izuzeci odobravali i ranije. Prema njezinim riječima Europska komisija je svojim delegiranim aktom ispunila legitimna očekivanja hrvatskih vinara, koji su naziv za svoje vino koristili i prije ulaska Slovenije i Hrvatske u EU pa bi se u slučaju da im to nije odobreno našli u lošijem položaju nego što su bili. Slovenija je svoj teran zaštitila kao vino s geografskim podrijetlom odmah nakon ulaska u EU 2004., dok je Hrvatska u EU ušla tek 2013.

Početak sjednice

Ecio Pinzan pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu za Radio Maestral je potvrdio kako kako je današnje ročište pred pet sudaca sudbenog vijeća trajalo četiri sata te da su hrvatski predstavnici iznijeli kvalitetne argumente koji su podrška Europskoj Komisiji da donešeni akt ostane na snazi. Prema njegovim riječima do presude sudaca istarski vinari mogu slobodno koristiti naziv za teran koji su do sada koristili. Pinzan smatra kako će tako ostati i nakon odluke sudbenog vijeća koje se očekuje za šest mjeseci do godine dana. 

Facebook Komentari