Danas jeobilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega, koju su na tome području 3. i 4. studenog 1944. godine vodile partizanske jedinice II. brigade 43. istarske divizije, talijanski partizani iz bataljuna “Alma Vivoda” i jedinice slovenskih partizana koparskog područja protiv znatno nadmoćnijih njemačkih i talijanskih fašističkih snaga.

U neravnopravnoj borbi poginulo je 120 boraca, pripadnika svih triju narodnosti, a najviše žrtava imao je talijanski bataljun “Alma Vivoda”.

Nakon polaganja vijenaca, župan Miletić obratio se prisutnima naglasivši, između ostalog, kako je bitka kod Kućibrega jedan od slavnih događaja istarske povijesti.

– Prije 77. godina tri su naroda, Hrvati, Slovenci i Talijani, na ovom području vodila tešku borbu protiv naci-fašističkih sila. Ovdje sloboda i bratstvo nisu bile samo parole, već način života. I zato je potrebno da stojimo na ovom mjestu, iz godine u godinu, i zajednički slavimo dan kad smo ravnopravno stajali jedni uz druge i stvarali naš istarski put.

Nikad ne smije biti zaboravljeno da je u ime slobode Istre i njezinih stanovnika stradalo tisuće nevinih ljudi, kojima je zajednička ideja antifašizma i jednakih prava na život za svakog pojedinca bila iznad bilo kojeg drugog interesa, poručio je istarski župan.

Svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, predsjednik Udruge antifašista boraca Bujštine Edi Andreašić, te predstavnici Odbora za organizaciju komemoracije u Kućibregu.

Facebook Komentari