Završetak kalendarske godine prilika je da se javnosti predstave muzejske akvizije u ovoj godini.  Ravnateljica Elena Uljančić i kustosi Gaetano Benčić i Elena Poropat Pustijanac predstavili su gradonačelniku Lorisu Peršuriću izbor raznolikog muzejskoga materijala iz više muzejskih zbirki, čiji su voditelji, a koje su tijekom 2021. godine obogaćene novim predmetima dobivenim darovanjem ili otkupom.

Uljančić je naglasila da je prikupljanje predmeta za muzejske zbirke temeljna djelatnost muzeja iz koje proizlaze ostale muzejske djelatnosti: zaštita, stručna obrada i prezentacija muzejskih predmeta.

– Zavičajni muzej Poreštine je od svojih početaka koji sežu u 1884., pa sve do današnjih dana prikupio velik broj predmeta od kojih su mnogi neprocjenjive vrijednosti za kulturnu i povijesnu baštinu Poreča i Poreštine. Muzejski fundus danas broji više od 22.000 predmeta koji se datiraju od prapovijesti do suvremenog doba, a raspoređen je u pet odjela: arheološki, etnografski, galerijski, kulturno-povijesni i povijesni odjel, u ukupno 41 muzejsku zbirku, navela je Uljančić. Sredstva za nabavu predmeta osigurana su svake godine u proračunu Grada Poreča-Parenzo, a osim otkupima i donacijama predmeti se prikupljaju i kroz terenska arheološka istraživanja.

 – Imamo sreću što se nalazimo na području iznimno bogatom arheološkim nalazištima, a zahvaljujući istraživanju istih naše se arheološke zbirke svake godine dodatno obogaćuju, dodao je Benčić.   

Kako bi predmet postao muzejskim predmetom, mora zadovoljiti određene kriterije kao što su starost, originalnost, autentičnost, raritetnost te reprezentativna estetska i umjetnička vrijednost, a istodobno biti vezan uz određene osobe i razdoblja te reflektirati političke, gospodarske i društveno-kulturne procese i pojave u društvu, istaknula je Poropat Pustijanac, te navela da je u tekućoj godini otkupima i donacijama prikupljeno više desetaka vrijednih predmeta.

Među prikupljenim predmetima izdvajaju se fotografija s motivom Poreča carsko-kraljevskog fotografa Aloisa Beera s kraja 19. stoljeća te fotografije iz porečkih fotografskih studija koje su vodili Demetrio Buttignoni i Vittorio Sossi početkom 20. stoljeća, zatim kolekcija šešira proizvedenih u Italiji i Austriji početkom 20. stoljeća dobivenih iz privatne kolekcije, te nekoliko zanimljivih predmeta koji svjedoče o porečkoj turističkoj povijesti poput staklene posudice-suvenira s motivom porečke rive iz prve polovice 20. stoljeće i poslijeratnog putnog kovčega te dječjih sandala za more. Prikupljeno su također nekoliko starih razglednica s porečkim motivima iz tzv. zlatnog doba razglednica (1897. – 1918.), ali i zamjetan broj turističkih razglednica i prospekata te druga papirna građa (razni dokumenti, karte i sl.).

Zavičajni muzej Poreštine se u prikupljanju predmeta vodi vizijom očuvanja i unapređenja svojega fundusa za sadašnje i buduće generacije, zaključila je ravnateljica Uljančić, te pozvala Porečanke i Porečane da se uključe u stvaranje muzejskih zbirki donacijom svojih predmeta kako bismo zajedno stvorili riznicu porečke memorije.

Gradonačelnik je rekao kako su suradnja s Muzejom od velike važnosti za grad, jer su aktivno uključeni i u velike projekte poput obnove gradske rive, dok sad predstoji zajednički rad na projektu uređenja Trga Marafor, ali i obnove Palače Sinčić.

Facebook Komentari