Od petka 10. do ponedjeljka 13. rujna 2021., u Medulinu na kratkoj umjetničkoj rezidenciji i intervenciji boravila riječka akademska umjetnica Jadranka Lacković, umjetničkog alterega ojoMAGico. Izrada umjetničkog murala jedna je od aktivnosti projekta „Jaka doza vitamina B(aština) i K(ultura) za zdravlje i dobro raspoloženje“, kojega provode navedene udruge, a kroz program javnih potreba financira Općina Medulin.

Mediteranski biljni svijet

U 1. medulinskom umjetničkom muralu, koji je oslikan na ogradnom zidu ispred „Šantadura – centra baštine i održivog razvoja“ (nekadašnjeg vrtića u Medulinu), isprepleli su se tako elementi biljnog svijeta karakterističnog za područje najjužnije Istre i svoje su mjesto upravo ovdje našle masline, smokva, smilje, u plodovima, cvijetu i lišću.

Tu je i zvijezda cijelog dizajna, centralno pozicioniran u odnosu na sve ostale elemente – predmet koji i naslikan mami osmijeh i budi uspomene na neka svima draga, prošla, vremena… na naše none i prababe… na život kakvog smo u najranijem djetinjstvu upoznali. Radi se o čentrinu – ručnom radu u koncu koji je krasio gotovo svaki stol, vitrinu ili noćni ormarić, ali i uzglavlje fotelje ili pak ponosno visio preko televizora u dnevnim boravcima naših starih.

Umjetnost dostupna svima

Taj mali ukrasni podmetač, gotovo zaboravljen, ako ne i prezren u novije vrijeme, dobio je novi život u umjetničkoj interpretaciji Jadranke Lacković. Svojom je sjajnom bjelinom pravi protagonist 1. medulinskog umjetničkog murala i krasiti će upravo ovaj ogradni zid, u srcu Medulina. U mural je Jadranka dodala i natpis „Šandaur“ koji također predstavlja element baštine Medulina i jezičnog bogatstva medulinskog dijalekta.

Duguljasta kamena klupa ispred kuće – šantadur – kakvih u Medulinu ima još svega nekoliko, nekada je bila gotovo obavezna „oprema“ ovdašnjih kamenih kuća. Mjesto ispunjavanja malih dnevnih zadataka, kao i provođenja slobodnog vremena. Mjesto kontemplacije i promišljanja, kao i mjesto odmora i susreta. Mjesto razgovora i prijenosa znanja. Mjesto zajedništva.

Učenici osnovne škole

Činjenica da su u njegovoj izradi sudjelovali uz autoricu i učenici šestih i sedmih razreda Osnovne škole dr. Mate Demarin, Medulin, pod vodstvom profesorice likovne kulture Mirjane Konta, čini ga još posebnijim. Pridružilo im se i nekoliko učenika nižih razreda, a sudjelovanjem djece s područja općine Medulin u njegovoj izradi, mural postao pravim malim suradničkim projektom. Kroz dvodnevnu su radionicu koju je za njih održala gošća umjetnica, djeca u teorijskom dijelu upoznala tehnike i umjetnički proces pripreme i izrade murala, a potom su se u praktičnom dijelu radionice okušali u njegovoj izradi. Dodatno, sami su učenici izradili drugi mural, onaj na unutarnjem zidiću u dvorištu „Šantadura“, na kojemu su oslikali odabrane baštinske i prirodne motive prethodno skicirane na papiru.

Facebook Komentari