Otvorenjem luke San Pelagio uspješno je okončan još jedan veliki kapitalni infrastrukturni projekt u gradu Rovinju koji će uvelike pridonijeti rasterećenju gradske luke Andana u samom centru grada.

Vrijednost investicije

Ukupna vrijednost investicije iznosi 53.312.039,53 kn koju su većim djelom pokrili Grad Rovinj-Rovigno i Lučka uprava, dok je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo 8,5 milijuna kuna te Istarska županija 1,6 milijuna kuna.

Glavni projektant je Alan Kostrenčić, dipl.ing.arh. iz Kostrenčić i Krebel – arhitekti d.o.o., a radove su izvele tvrtke Pomgrad inženjering d.o.o., Vodogradnja Rijeka d.o.o. i BSK commerce d.o.o., te Vodogradnja Rijeka d.o.o.

„Nova komunalna lučica, zahtjevna i po ulaganjima i po važnosti, otvara svoje dokove  i ostalu obalnu infrastrukturu upravo uoči 16. rujna – Dana grada Rovinja i spomendana njegove zaštitnice Svete Eufemije. Siguran sam, da će zaštitnica štititi novu lučicu i njene korisnike kao što je  stoljećima štitila  dosadašnju luku u samom srcu grada.“ istaknuo je ravnatelj Lučke uprave Rovinj Donald Schiozzi.

 „Kako bi rasteretili luku u centru grada te stvorili nove kapacitete za naše građane početkom mojeg prvog mandata pokrenuli smo izradu projekta nove Sjeverne luke, s čijom smo izgradnjom započeli koncem 2019. godine. Riječ je o strateškom infrastrukturnom projektu od velikog značaja za naš grad koji trenutno broji preko tisuću registriranih manjih brodica.“ izjavio je Marko Paliaga gradobačelnik Rovinja.

Nova komunalna oprema

U novoj je luci svaki ponton opremljen ormarićima za opskrbu strujom, vodom i hidrantskom (protupožarnom) mrežom.  Luka će biti namijenjena isključivo plovilima građana za osobne namjene i to za plovila do 8 metara. Položaj luke San Pelagio i oblik njezinog lukobrana definirani su u skladu s uvjetima Konzervatora te oblikovanjem projektanta arhitekture i rezultatima dobivenim pomoću numeričkog modeliranja deformacije valova.

Sami poprečni presjek lukobrana složenog je karaktera, a i djelomično je uvjetovan Konzervatorima (u smislu njegove apsolutne visine), estetskim zamislima arhitekta te funkcionalnim detaljima projektanta pomorskih građevina. Poprečni presjek lukobrana je atipičan, a najsličniji je vertikalnom tipu lukobrana.

Područje sjeverne luke pod video nadzorom

Nova će luka donijeti dodatnu vrijednost sjevernom djelu grada, te od nje neće imati koristi samo vlasnici brodica, već i ostali građani i gosti, obzirom da je s vanjske strane lukobrana izgrađeno i sunčalište s ulegnućima za ležanje i prostirku te stepenicama za ulaz u more.

Uz lukobran je postavljena i javna rasvjeta te zeleno raslinje koje će luku i sunčalište koje već krasi najljepši pogled na starogradsku jezgru, učiniti još atraktivnijim. Također, cjelokupno područje sjeverne luke bit će pod sustavom video-nadzora, a u sklopu iste predviđeno je i parkiralište koje je uvršteno u 4. zonu, odnosno besplatno je za stanovnike.

„Ovo je jedna od najljepših hrvatskih luka, posebno prepoznatljiva s neponovljivom kulisom stare rovinjske gradske jezgre. Vlada RH prepoznala je važnost ulaganja u lučke infrastrukture te ćemo tako i nastaviti jer se ovakvim i sličnim ulaganjima podiže kvaliteta života naših građana ali i kvaliteta turističke ponude za naše goste,“ istaknuo je u obraćanju državni tajnik Bilaver.

Program svečanog otvorenja uljepšali su svojim nastupom pjevačka skupina Bitinaduri i zbor koji djeluju u sklopu KUD-a Marco Garbin Zajednice Talijana iz pino budicin Rovinja.  

Facebook Komentari