Nekada smo je u Europi zvali samo vjeverica jer je bila jedina vrsta vjeverice od 200 koliko ih postoji na svijetu ali vjeverica je u Europi prije 50-tak godina dobila drugu vjevericu i to sivu, doveo ju je čovjek, uvezao iz Sjeverne Amerike, naša vjeverica je postala crvena vjeverica, a vjeveričji došljak koji ju je u određenim područjima istisnuo poznat je kao siva vjeverica.

Naime, siva vjeverica je krupnija i agresivnija od crvene vjeverice, a pošto obje vrste jako volje lješnjake, crvena se je počela povlačiti u crnogorične šume gdje još uvijek ima hrane za nju u obliku pinjola i drugih orašastih plodova.

Ipak za nastalu situaciju ne možemo kriviti sivu vjevericu već čovjeka koji je kao i uvijek poremetio ravnotežu u prirodi.

Jedina zemlja u Europi koja je odlučila vratiti stvari na početak je Italija, istina učinili su to na surov način, gotovo su u potpunosti s puškama istrijebili sivu vjevericu.

Ovaj uvodni dio članka je napisan samo iz razloga predstavljanja fotogalerije koju nam je priuštio Vadim Trunov u čaroliji igre crvenih vjeverica.

I jedan mali savjet i preporuka, kad god krenete u prirodu, ponesite sa sobom malo lješnjaka, ostavite ih u podnožju nekog stabla i budite sigurni kako će ih male crvene vjeverice vrlo brzo pronaći te tako podržite naše crvene vjeverice u njihovom životu i igri.

Preneseno: kućni ljubimci

Facebook Komentari