Kako bi ojačali implementaciju ravnopravnosti u praksi te provodili obvezu propisanu Europskom poveljom za ravnopravnost žena i muškaraca na lokalnoj razini, čiji je potpisnik, Grad Rovinj sastavio je Akcijski plan ravnopravnosti žena i muškaraca za razdoblje od 2021. do 2023. godine.

Istraživanja koja su provodili stručni suradnici pokazala su da se pitanja rodne ravnopravnosti i stereotipa javljaju kod učenika u 7. i 8. razredu osnovne škole.

Istaknuti su također i pozitivni primjeri poput onog Srednje strukovne škole „Eugena Kumičića“ u koju se već nekoliko godina u slastičare upisuju dječaci, a u automehatroničare djevojke, a interesa je od strane dječaka bilo i za smjer medicinski kozmetičar u Talijanskoj srednjoj školi. Predloženo je štampanje kalendara u kojem bi bila prikazana sva zanimanja za koje postoje smjerovi u našim školama, a za koja se vežu određeni stereotipi.

S ciljem što većeg dosega i uspješnosti u realizaciji ciljeva Akcijskog plana, predloženo je uključivanje stručnih suradnika škola i vrtića u kreiranje materijala i aktivnosti za provedbu istoga, kao i suradnja i povezanost s drugim institucijama poput Vladina ureda za ravnopravnost spolova, Foruma za slobodu odgoja i Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije radi organizacije predavanja i ostalih aktivnosti senzibiliziranja javnosti.

Prve aktivnosti u sklopu usvojenog Akcijskog plana predviđene su povodom obilježavanja Tjedna ravnopravnosti spolova 25.-29. 10. 2021., a koje između ostaloga uključuju i projekcije filmova i održavanje radionica na temu ravnopravnosti žena i muškaraca.

Facebook Komentari