U organizaciji  konzorcija INTERNATURAL – Međunarodni centar za razvoj u Vodnjanu je održan okrugli stol na temu ”Uzgajamo našu budućnost”.

Tema rasprave bio je apel za promjenu trenutnog poslovnog modela Europske komisije u sektoru industrijskog uzgoja koji uništava prirodu i bioraznolikost, potiče klimatske promjene i prijeti budućnosti malih poljoprivrednika u Europi i diljem svijeta, a za što građani odvajaju jednu trećinu cjelokupnog europskog proračuna.

Preporuke i smjernice

Živimo u vremenu u kojem poljoprivredu treba prilagoditi budućnosti i usmjeriti ka održivom ekološkom i organskom uzgoju, naglašavaju panelisti.

Na okruglom stolu se razgovaralo o aktualnoj poljoprivrednoj politici i praksi na području Istre te su dane preporuke i smjernice za daljnje očuvanje, razvoj i unapređenje prehrambenog i poljoprivrednog sustava.

Kroz brojne primjere dobre prakse, stručnjaci i stručnjakinje iz različitih komplementarnih područja poljoprivrednog, gospodarskog i društvenog razvoja analizirali su mogućnosti jačanja i stvaranja novih suradnji različitih dionika kako bi zajedničkim snagama podržali sustav proizvodnje i konzumacije hrane koji poštuje koncepte i principe agroekologije, odnosno optimizaciju interakcije između biljaka, životinja, ljudi i okoliša, uzimajući u obzir društvene aspekte o kojima treba voditi računa da bi se osigurao održiv i pravičan sustav prehrane.

Slow Food International

Korisne informacije i preporuke sudionici su dobili i od stranih stručnjaka međunarodne zajednice Slow Food International, koji su posjetili Vodnjan u sklopu projekta ”Slow Food na djelu – mladi i budućnost prehrambenog sustava u Hrvatskoj”, koji provodi Udruga Istarsko – Ekomuzej iz Vodnjana u partnerstvu s Udrugom Slow Food International i uz financijsku podršku dobrotvornog fonda Intesa SanPaolo. Okrugli stol je organiziran u okviru akcijskih dana #GoodFoodGoodFarming koji predstavljaju jednu od sastavnih aktivnosti projekta.

Udruga Istarsko – Ekomuzej iz Vodnjana pokrenula je 2019. godine u Istri lokalnu Slow Food zajednicu za očuvanje poljoprivredne prehrambene baštine Istre, s ciljem promicanja i očuvanja tradicionalnih resursa Istarske županije.

„Sada, zajedno s Europskom komisijom, moramo i možemo uskladiti  proizvodnju hrane i poljoprivredne politike s ciljevima Europskog zelenog plana“, zaključili su organizatori okruglog stola.

Zaključci okruglog stola koristit će se u daljnjim aktivnostima zagovaranja uspostave održive suradnje u okvirima prehrambenog i poljoprivrednog sustava u Hrvatskoj.

Sudionici okruglog stola bili su

 • ing. agr. Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Grada Vodnjana
 • dr. sc. Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo IŽ
 • učit. Barbara Buršić – Križanac, ravnateljica OŠ Vodnjan
 • ing. agr. Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio, voditeljica stručne službe udruge Agroturist
 • ing. agr. Nevija Longo, vlasnica Rasadnika Longo – Rovinj
 • Andrea Manzin, direktor tvrtke Castelier za ugostiteljstvo, turizam i putnička agencija; proizvođač istarskog češnjaka
 • iur. Katica Cvek, ravnateljica Centra za rehabilitaciju i podršku u zajednici
 • Alessandra Villa, predstavnica Slow Food International za jugoistočni dio Europe
 • ing. agr. Francesco Sottile, profesor agronomije na Sveučilištu u Palermu i predstavnik Slow Food International
 • sc. Dino Babić, predsjednik udruge Istarsko – Ekomuzej iz Vodnjana i glasnogovornik Slow Food zajednice za očuvanje agro-prehrambene baštine Istre
 • nov. Mihaela Jović Karešin, projektna menadžerica u udruzi Informo
 • oec. Sabina Valić, projektna asistentica u udruzi Informo

 

Facebook Komentari